SLADKORNA BOLEZEN

 

Sladkorna bolezen ali Diabets Mellitus je:

Kot jo opredeljuje Mednarodna federacija diabetikov (IDF) Kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke (pankreasa) ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma pri katerem telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. To glukozi (ki jo dobimo iz hrane) oteži prehod v celice, zato te ne morejo normalno delovati. Zmoti se tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Po opredelitvi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Motnja v presnovi, izhajajoča iz številnih vzrokov, ki jo določa kronična hiperglikemija (stanje zvišanega nivoja sladkorja v krvi). Kaže se kot motnja v presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, posledici nepravilnosti v izločanju ali delovanju inzulina. Končni učinki bolezni so lahko trajne okvare, nepravilnosti v delovanju ali pa celo odpoved številnih telesnih organov.

INZULIN (lat. insula = otok) je hormon, kemijsko beljakovina, ki jo izločajo beta celice v trebušni slinavki, natančneje v tako imenovanih Langerhansovih otočkih v trebušni slinavki. Koncentrat trebušne slinavke je bil za zdravljenje sladkorne bolezni prvič uporabljen leta 1922. Nekdaj so inzulin pridobivali iz goveje ali svinjske trebušne slinavke, danes pa ga proizvajajo tako, da neki bakteriji ali plesni z genetskim inženiringom vsilijo, da ga izdeluje, potem pa izcedek očistijo. Tako pridobljeni inzulin je povsem enak človeškemu in ga imenujemo tudi humani inzulin.

 

Tipični klinični znaki za nastanek sladkorne bolezni so:

  • povečano izločanje vode iz telesa (uriniranje) – poliurija
  • s tem povezana dehidracija in huda žeja – polidipsija
  • slabo počutje
  • izguba teže
  • zmanjšana odpornost

 

Po zadnjih podatkih iz leta 2003, živi v svetu 194 milijonov ljudi s sladkorno boleznijo, od tega 30 milijonov v Evropi. V Sloveniji ima sladkorno bolezen 8 % prebivalcev.

 

Poznamo več tipov sladkorne bolezni:

  • sladkorno bolezen tipa 2
  • sladkorno bolezen tipa 1
  • sladkorno bolezen v nosečnosti in druge tipe sladkorne bolezni

 

 

SLADKORNA BOLEZEN TIPA II

Sladkorno bolezen tipa 2 (prej imenovano starostna sladkorna bolezen ali od inzulina neodvisna sladkorna bolezen) ima 95 odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo. Previsok krvni sladkor je posledica sočasno prisotne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem mišičje in jetra. Sladkorna bolezen tipa 2 se pogosto pojavlja skupaj s previsokim krvnim tlakom in moteno presnovo maščob, zato je nujno sočasno zdravljenje previsokega krvnega sladkorja, tlaka in maščob.

 Tip 2:

  • je najpogostejša oblika sladkorne bolezni: ima jo približno 90 % vseh diabetikov
  • osnova je verjetno genetska
  • ne gre za pomanjkanje inzulina, pač pa za odpor proti njegovemu delovanju (lahko ga je celo preveč)
  • odpornost na inzulin se s starostjo povečuje (če je za to dedna osnova); hiperglikemija je sprva zmerna, nato se povečuje
  • pri zdravljenju zadoščajo dieta in antidiabetične tablete, sočasno je treba zdraviti tudi težave, ki se pojavljajo vzporedno(zvečan krvni sladkor, zvečane maščobe v krvi, zvečan krvni tlak) oziroma zmanjšati telesno težo, če je ta prevelika, ter opustiti kajenje;
  • z leti lahko bolniki dosežejo tako visoke vrednosti glukoze v krvi, da je potrebno zdravljenje z inzulinskimi injekcijami
  • tako k nastanku kot k slabšanju bolezni pripomorejo neustrezne življenjske okoliščine (neprimerna prehrana, prevelika telesna teža, premalo gibanja, stres)

 

Dejavniki tveganja za razvoj bolezni so predvsem debelost, telesno neaktiven način življenja in starost.
 
 
Sladkorno bolezen tipa 2 je mogoče preprečiti oziroma odložiti z redno telesno dejavnostjo, z zdravo prehrano ter z vzdrževanjem normalne telesne teže.

 

SLADKORNA BOLEZEN TIPA I

Sladkorno bolezen tipa 1 (od inzulina odvisna sladkorna bolezen) ni je mogoče preprečiti  (včasih imenovano juvenilna, imunsko povzročena sladkorna bolezen) imajo 4 odstotki bolnikov s sladkorno boleznijo. Razvije se, če beta celice v trebušni slinavki ne morejo proizvajati inzulina. Bolniki postanejo odvisni od zunanjega inzulina, zato sladkorno bolezen tipa 1 imenujemo od inzulina odvisna sladkorna bolezen.

Previsok krvni sladkor je posledica okvare trebušne slinavke, ki inzulina ne izloča več ali pa ga izloča zelo malo.

  • pojavi se v otroštvu in mladosti (največ v puberteti) oziroma do 30. leta starosti
  • je avtoimunska bolezen
  • njegova osnova je najverjetneje nesrečna kombinacija dedne zasnove; verjetnost, da zboli otrok, katerega eden od staršev je diabetik, je 2 do 5 odstotkov; če sta diabetika oba starša, je verjetnost, da bo diabetik tudi otrok, 30 odstotkov
  • zdravljenje z inzulinom je nujno že vse od pojava bolezni, inzulin je z injekcijami treba nadomeščati do konca življenja
  • a boleznijo tipa 1 je obolelih okrog 10 % diabetikov, med njimi so otroci (v Sloveniji jih je okrog 300)

 

 

SLADKORNA BOLEZEN V NOSEČNOSTI

Sladkorna bolezen v nosečnosti ali gestacijski oz. nosečniški diabetes je tisti tip sladkorne bolezni, ki se prvič pojavi med nosečnostjo oz. po 24 tednu nosečnosti in po porodu izgine. Pri ženskah, ki so imele sladkorno bolezen v nosečnosti, obstaja veliko tveganje, da bodo kasneje v življenju zbolele za sladkorno boleznijo tipa 2, zato potrebujejo posebno obravnavo.

S sladkorno boleznijo v nosečnosti se srečujemo vse pogosteje, ker se ženske odločajo za nosečnost v kasnejših letih.

Nosečnostna sladkorna bolezen je prisotna, če je glukoza na tešče ≥5,1mmol/l.

Zaradi naraščanja prevalence debelosti, sladkorne bolezni tipa 2 (SB2) in nosečnostne sladkorne bolezni (NSB) se s hiperglikemijo v nosečnosti srečujemo vse pogosteje. Sladkorna bolezen (SB) v nosečnosti pomeni večje tveganje za perinatalno smrtnost in obolevnost ter zaplete pri materi. Ker je glavni dejavnik tveganja za zaplete izpostavitev ploda hiperglikemiji matere, je ne glede na tip SB čim prejšnja vzpostavitev normoglikemije ključnega pomena za izboljšanje izidov nosečnosti pri plodu in tudi pri materi. V tej luči je potrebno poudariti pomen zgodnjega odkrivanja verjetne prednosečnostne SB, ki pred zanositvijo ni bila diagnosticirana, večinoma SB2, in pomen prednosečnostnega svetovanja pri bolnicah z znano SB2 in sladkorno boleznijo tipa 1 (SB1).

 

Drugi tipi sladkorne bolezni nastanejo kot posledica nekaterih zdravil, operacij, nedohranjenosti, okužb, genetskih sindromov in drugih redkih bolezni.

 Kronični zapleti, tipični za sladkorno bolezen so:

  • diabetična nefropatija (kronični zaplet na malih žilah v ledvicah)
  • diabetična retinopatija (kronična okvara žilic na očesnem ozadju)
  • diabetična nevropatija (kronična okvara živcev)
  • kardiovaskularna obolenja (možganski infarkt, srčni infarkt, ateroskleroza, angina pectoris)

diabetična noga

 

Akutni zapleti pri sladkorni bolezni so:

  • Hipoglikemija (stanje znižane koncentracije sladkorja v krvi) je najpogostejši zaplet sladkorne bolezni, o katerem govorimo, kadar krvni sladkor zdrsne pod mejo 3,5 mmol/L
  • Nastane pri zdravljenju z inzulinom oziroma tabletami.

 

Znaki blage hipoglikemije:

  • drgetanje
  • znojenje
  • strah
  • vznemirjenje
  • bledica
  • hitrejši srčni utrip

 

Srednje težka hipoglikemija:  poleg znakov blage še težave s koncentracijo in zmedenost.

Huda hipoglikemija: nezavest

Hiperglikemija:

stanje zvišane vrednosti koncentracije sladkorja v krvi
možni vzroki: premalo inzulina, preveč hrane, prehlad ali kakšno drugo obolenje

Vrednosti koncentracije sladkorja v krvi:

  • od 3,5 mmol / l do 5,6 mmol / l – normalna vrednost
  • nad 5,6 mmol / hiperglikemija
  • pod 3,5 mmol /  hipoglikemija
  • na sladkorno bolezen kaže koncentracija sladkorja v krvi, višja od 7 mmol / l  na tešče oziroma 11 mmol / l po hranjenju
  • pozornost zahtevajo že vrednosti nad 5,6 mmol / l, izmerjene na tešče, tedaj gre za blago hiperglikemijo oziroma moteno toleranco na glukozo

 

Kaj meri Glikiran hemoglobin  HbA1c?

HbA1c je laboratorijska preiskava, ki meri povprečno koncentracijo krvnega sladkorja v obdobju zadnjih 2 do 3 mesecev. Preiskavo imenujemo tudi glikoziliran hemoglobin A1c.

Rdeče krvne celice vsebujejo molekulo, imenovano hemoglobin. Ta veže kisik in ga oddaja celicam po organizmu. Sladkor v krvi se nepovratno “lepi” na hemoglobin v vsej življenjski dobi rdeče krvne celice. Izvid HbA1c pokaže, kolikšen delež hemoglobina A1c, izražen v odstotku, ima “prilepljen” krvni sladkor. Zato je dober pokazatelj za urejenost krvnega sladkorja v daljšem obdobju, s tem pa tudi za urejenost vaše sladkorne bolezni.

Strokovne smernice priporočajo ciljno vrednost HbA1c manj kot 7 %, če ni težav s prenizkim krvnim sladkorjem, pa tudi pod 6,5 %. Pri nekaterih posameznikih dopuščamo tudi višje vrednosti (na primer pri zelo starih, pri tistih, ki ne izvajajo samokontrole, ki imajo pogoste hipoglikemije ali imajo druge hude bolezni). Vaša ciljna vrednost je individualna. Z zdravnikom se posvetujte o ciljni vrednosti HbA1c, ki je prava za vas.

 

  • Vrednost HbA1c nam pove koliko glukoze je vezane na hemoglobin. Priporočene vrednosti temeljijo na dolgotrajnih raziskavah, ki kažejo, da je tveganje za zaplete manjše, če imate izvid HbA1c v ciljnem območju.
  • Vrednost HbA1c, ki je višja od 6,5 % je opozorilni znak za to, da je vaša sladkorna bolezen slabo nadzorovana.

 

Izvidi merjenja HbA1c kažejo, kako vam gre pri vodenju sladkorne bolezni in pomagajo na več načinov:

  • Potrdijo vaše meritve krvnega sladkorja.
  • Pomagajo vam ugotoviti, kako dobro učinkuje vaš načrt zdravljenja.
  • Pokažejo, kako lahko zdrave izbire pozitivno vplivajo na urejenost sladkorne bolezni.

Poleg ciljev merjenja krvnega sladkorja si postavimo tudi ciljno območje za HbA1c. Priporočene vrednosti temeljijo na dolgotrajnih raziskavah, ki kažejo, da je tveganje za zaplete manjše, če imate izvid HbA1c v ciljnem območju.

Vplivov visokega krvnega sladkorja ne boste občutili takoj. Toda sčasoma visok krvni sladkor od telesa zahteva svoj davek in ponavljajoči se visoki krvni sladkor lahko povzroči:

  • bolezen oči,
  • bolezen srca,
  • bolezen ledvic,
  • okvaro živcev,
  • možgansko kap.

 

Raziskave so pokazale, da normalna vrednost krvnega sladkorja – in s tem znižanje HbA1c – zmanjša tveganje za številne zdravstvene težave:

  • tveganje za bolezen oči se zmanjša za 76 %,
  • tveganje za bolezen ledvic se zmanjša za 50 %,
  • tveganje za bolezen živcev se zmanjša za 60 %,
  • tveganje za kakršno koli srčno-žilno bolezen se zmanjša za 42 %,
  • tveganje za neusodni srčni infarkt, možgansko kap ali tveganje za smrt zaradi srčno žilnih vzrokov se zmanjša za 57 %.

 

Osnove dietne prehrane:

dietna prehrana je osnovna metoda za zdravljenje vseh tipov sladkorne bolezni
gre za zdravo prehrano, primerno tudi za zdrave ljudi, le da je upoštevanje diete za diabetika še pomembnejše
dieto je potrebno skrbno načrtovati in pri tem upoštevati vsa njena določila!

OSNOVE DIABETIKOVE HIGIENE:

  • higieno kože (telesa, rok, nog, nohtov, las)
  • higieno sluznic (ustna votlina, spolovilo)
  • higieno prehrane
  • higieno telesne aktivnosti
  • duševno higieno
  • higieno počitka

 

ALI SME DIABETIK KADITI? 
Ne !

ALI SME DIABETIK UŽIVATI ALKOHOL? 
Le v zmernih količinah ob obroku – v alkoholnih pijačah, predvsem v sladkih vinih, likerjih in pivu je veliko kalorij in seveda sladkorja! Alkohol povzroča nepredvidljiva nihanja glukoze v krvi.


 

Vir: http://www.diabetes-zveza.si/diabetes-in-jaz/kaj-je-diabetes/

Marjeta Tomažič, Alenka Sketelj Sladkorna bolezen v nosečnosti

http://sladkorna.si/o-sladkorni-bolezni/

viri:

ADA 2012: Diagnosis and Classification of  Diabetes Mellitus http://care.diabetesjournals.org/content/35/Supplement_1/S64.extract 
ADA website: http://www.diabetes.org
IDF website: http://www.idf.org
ADA 2013:  Standards of Medical Care in Diabetes http://care.diabetesjournals.org/content/36/Supplement_1
Rydén L et al. European Heart Journal 2007; 28: 88−136
The Diabetes Dictionary. National Diabetes Information Clearinghouse (NDIC). US Department of Health and Human Services: http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/dictionary/
WHO Factsheet 312 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/
National Diabetes Information Clearinghouse. “DCCT and EDIC: The Diabetes Control and Complications Trial and Follow-up Study,” NIH Publication No. 08-3874. (May 2008): http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/control 
American Diabetes Association. “ADA Standards of Medical Care in Diabetes — 2011,” Diabetes Care 34, Supplement 1, (January 2011): S19, doi:10.2337/dc11–S011. 
www.Joslin.org/oral-diabetes-medications-summary-chart.html
Mayoclinic.com: http://www.mayoclinic.com/health/fiber/NU00033 
McKesson Health Solutions LLC. “Diabetes: Exchange List” (2003.) http://www.jjma.org/pdf/diabetes.pdf
Article Written By: Fit4D Nutrition Coach Debby Johnson, RD, LD, CDE
Medicine & Science in Sports & Exercise, Diabetes Care, Journal of the American Medical Association, Journal of Applied Physiology, Annual Review of Medicine, www.joslin.org, Journal of the American Dietetic Association, www.parknicollet.com, www.diabetes.org” – Debby Johnson, RD, LD, CDE
www.jdrf.org/files/Life_with_Diabetes/…/DiabetesEmergencyChecklists.pdf

 

 

 

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

VPD d.o.o.